Vállalati szektor és lakóingatlanokban rejlő piaci lehetőségek

A „Fenntartható térségi modellprogramok megalapozása a Nyugat-dunántúli régióban” című projekt keretében három szervezet - Zalaszentgrót Város Önkormányzata, a PANENERG Pannon Megújuló Energia Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zala Termálvölgye Egyesület - arra vállalkozott, hogy ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységekkel fejleszti a zalaszentgróti térség vállalkozásainak, önkormányzatainak és lakosainak energiatudatosságát.

A projekt egyik leglátványosabb eleme a városközpontban található volt zeneiskola épületének felújítása, az ún. ZAFFIR Ház (Zalaszentgróti Fejlesztési/Fenntarthatósági Iroda) kialakítása. Az épület egyszerre lesz bemutatóközpont és egyben irodaház, amely a jövőbeni fejlesztések központjául szolgál majd.

Fontos része a projektnek az 5 alkalomból álló műhelytalálkozó sorozat, melynek harmadik műhelynapjára szeptember 17-én a zalaszentgróti Turisztikai és Marketing Irodában került sor.

A műhelynap témája a Vállalati szektor és lakóingatlanokban rejlő piaci lehetőségek, melyet Bozzay Balázs, a Leed Nonprofit Kft. szakembere vezetett fel. A projekt fontos eleme egy energetikai adatbázis, melyhez a Zala Termálvölgye Egyesület térségéről 24 épületet választottak ki felmérésre.

Az előadó többek között elmondta, hogy az adatbázis fő célja az energetikailag optimális építészeti és épületgépészeti döntés-előkészítés megalapozása. A felmérésből elkészült dokumentum az energetikailag optimális építészeti és gépészeti beruházásokra tesz javaslatot, ez azonban nem helyettesíti a szükséges építészeti és gépészeti tervezést.
Az adatbázis tartalmazza az épületek felmért paramétereit, a felmérő Pannon Építőműhely által javasolt beruházási költségeket és adatokat, valamint a számított megtérülési időket. Jellemzői, hogy valós idejű és releváns adatokat tartalmaz, gyakorlatorientált, és minta jellegű, szabadon követhető.
Ezt követően bemutatásra kerültek a felmért épületek energetikai besorolásai, majd a fűtésköltség megtakarítások. Az adatbázis építészeti vizsgálatai alapján kiderült, hogy a vizsgált épületszerkezetek az építési években hatályos előírásokat ugyan teljesítették, azonban kevés kivétellel a mai elvárásoknak nem tesznek eleget. Néhány épület építészeti szempontból nagyon korszerű, akadnak már részben fejlesztés alá vont épületek, és akadnak teljesen korszerűtlen épületek is.
Az épületek nettó hő-energiaigénye mellett egy kiválasztott példán keresztül bemutatásra került, hogy egy korszerű felújítás után mennyivel csökkenhetne ez.
Az adatbázis gépészeti vizsgálata alapján kiderült, hogy a hőtermelő berendezések intézményenként eltérőek. Többségükben gázüzemű berendezések működnek, csak néhány esetben fatüzeléssel megoldott a hőtermelést. A használati melegvíz ellátás többségében villanybojlerrel, gázbojlerrel történik, kevés helyen található indirekt fűtésű tároló.

A rendezvény zárásaként a résztvevők megtekinthették a projekt egyik legfontosabb elemét, a készülő mintaházat.

A III. műhelynapon készült képek galériája megtekinthető itt.