Az önkormányzatok katalizátor hatása - Lezajlott a ZAFFIR projekt első szakmai műhelynapja

A „Fenntartható térségi modellprogramok megalapozása a Nyugat-dunántúli régióban” című projekt keretében három szervezet - Zalaszentgrót Város Önkormányzata, a PANENERG Pannon Megújuló Energia Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zala Termálvölgye Egyesület - arra vállalkozott, hogy ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységekkel fejleszti a zalaszentgróti térség vállalkozásainak, önkormányzatainak és lakosainak energiatudatosságát.

A projekt egyik leglátványosabb eleme a városközpontban található volt zeneiskola épületének felújítása, az ún. ZAFFIR Ház (Zalaszentgróti Fejlesztési/Fenntarthatósági Iroda) kialakítása. Az épület egyszerre lesz bemutatóközpont és egyben irodaház, amely a jövőbeni fejlesztések központjául szolgál majd.
Fontos része a projektnek az 5 alkalomból álló műhelytalálkozó sorozat, melynek első műhelynapjára július 8-án a zalaszentgróti Városi Művelődési Központban került sor.

A műhelynap témája az Önkormányzatok katalizátor hatása volt, melyet Bauer Barbara, a Leed Nonprofit Kft. projektmenedzsere vezetett fel. A rendezvényen nagy számban vettek részt a térség polgármesterei. A téma felvezetése után röviden bemutatásra került a projekt célja, majd a műhelynap vezetője bemutatott ezzel kapcsolatosan néhány jó példát a szomszédos országokból.

Elhangzott az energia megtakarítással, és a megújulók arányával kapcsolatosan az EU által 2020-ra kitűzött célok. Ezt követően a moderátor a szomszédos kistérségben végzett felmérés alapján számokkal és pénzben mutatta meg a lehetséges megtakarítást az energiahatékonyság alkalmazásával. A sikeres megvalósítás érdekében fontos az intézményi és a szakmai háttér biztosítása, így elhangoztak a feladatok, és a feladatokkal kapcsolatos szereplők, az intézmények, vállalkozások és a lakosság szerepe.

A I. műhelynapon készült képek galériája megtekinthető itt.

Az előadás anyaga elérhető itt.

Készítette: Zala Termálvölgye Egyesület, 2014. július 10.

Címkék: